Stadswandeling Culemborg, Gelderland

TYPE: RONDWANDELING

Afstand: 5 km
Zwaarte: makkelijk

START-/EINDPUNT: MARKT, CULEMBORG
OV: Vanaf het station is het 20min wandelen

16 oktober, 2024
Vandaag was het dan zover, ik had een afspraak bij Ventje in Culemborg om de bovenbedplank in mijn camper te plaatsen. Dit zou een 3-tal uurtjes in beslag nemen dus ideaal om de stadswandeling in de binnenstad van Culemborg te ontdekken.

Een kwartiertje voor ik arriveerde op mijn afspraak, vloog er nog een steentje hard tegen mijn voorruit – twee kleintjes vlak naast mekaar hoorde ik later bij de reparatie. Ook bleek het plaatsen van het bovenbed niet in de planning te staan. Men was ervan uitgegaan dat ik het alleen kwam bekijken. Maar na een interne check, kon het toch nog geplaatst worden. Top service!

Nog even een koffietje gedronken en dan op stap richting het centrum van de stad. Culemborg heeft een rijke geschiedenis en heeft zich door de eeuwen heen van een bescheiden handelsstad aan de rivier de Lek ontwikkeld tot een bruisende stad in de Betuwe.

Op de Markt staat een paneel met informatie over verschillende wandelingen in de omgeving, variërend tussen de 4 en 17 km. Keuze genoeg dus! Zelf volgde ik de stadswandeling uit de brochure van Stichting Bureau Toerisme, een non-profitorganisatie die zich sinds 2004 inzet om de vrijetijdssector in de gemeente Buren te ondersteunen en verder te laten groeien. De brochure is vlot geschreven met mooie foto’s en de wandeling is zeker een aanrader. Met deze stadswandeling kom je meer te weten over de geschiedenis van Culemborg en wandel je langs monumentale gebouwen.

Ik wandelde de stad binnen via de Binnenpoort, de enige van de 7 stadspoorten die bewaard is gebleven. In 1318 kreeg Culemborg stadsrechten en begon de ommuring van de oude binnenstad. Begin twintigste eeuw had het niet veel gescheeld of ook deze poort hield op te bestaan. De poort zou moeten wijken voor het verkeer. Maar gelukkig konden leden van Voet en enkele notabelen ervoor zorgen dat de Binnenpoort behouden bleef.

In de Herenstraat passeer ik het Elisabeth Weeshuismuseum. Het weeshuis zelf werd opgericht in 1560 en ontstond dankzij de nalatenschap van Vrouwe Elisabeth van Culemborg. Als dochter van Jasper van Culemborg en Johanna van Bourgondië, groeide ze op aan het Habsburgse hof in Brussel. Toen haar vader overleed (1504) werd zij Vrouwe van Culemborg. Zij trouwde tweemaal maar overleed kinderloos op 80-jarige leeftijd. Een groot deel van haar nalatenschap moest besteed worden aan de ‘regte armen’.

Tot 1952 deed het dienst als weeshuis. Tegenwoordig zijn er ook andere instellingen in het gebouw gevestigd zoals onder andere de bibliotheek.

In de tuin achter het stadskantoor staat een gebouwtje in chalet-stijl. Tussen 1857 en 1935 stond op deze plek ook een klein seminarie, waar jongens tot priester werden opgeleid. In 1899 werd dit kleine prieeltje in gebruik genomen als toiletgebouw voor het klein seminarie. Vroeger werd het ook spottend De Acht Zaligheden genoemd, omwille van de acht toiletten waar de aankomende priesters in alle rust hun behoefte konden doen. Het klein seminarie zelf brandde af, maar dit gebouwtje bleef bewaard.

In 2003 werd De Acht Zaligheden gerestaureerd en doet het als kleinste galerietje van Culemborg, dienst als expositieruimte. Het monument kan niet betreden worden maar exposities zijn altijd vanaf de buitenzijde te bezichtigen.

Vanaf de Slotstraat wandel je het Kasteelterrein op. Eeuwenlang woonden hier de heren en graven van Culemborg en ook Vrouwe Elisabeth woonde hier. Door de Franse overheersing werd het in 1762 door de Fransen zo verwoest dat het onbewoonbaar werd en steeds verder in verval raakte. Rond 1812 is het kasteel zelf volledig verdwenen. Enkel de fundamenten zijn nog zichtbaar. De waterput is wel prachtig gerestaureerd.

Dit zijn slecht een paar highlights van deze prachtige stadswandeling.
Neem voor je op stap gaat zeker ook eens een kijkje op de website van Culemborg klopt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *