Goilberdingerpad, Everdingen

TYPE: RONDWANDELING
KLOMPENPAD: Groene markering in vorm van een klomp

Afstand: 15 km (in te korten tot 11 of te verlengen tot 18,5)
Tijd: 3-5 uur, afhankelijk van je afstand
Zwaarte: makkelijk
Honden niet toegelaten

START-/EINDPUNT: WERK AAN HET SPOEL, GOILBERDINGERDIJK 40, CULEMBORG
OV: Bushalte Fie Sijbrandstraat in Culemborg, aan de Prijsseweg. Station Culemborg ligt 3 km van de route.

17 oktober 2024, een prachtige herfstdag in Nederland.
Na de oplevering van mijn camper afgelopen zomer, besloot ik al snel om toch ook het bovenbed te laten installeren, en gisteren was het eindelijk zover. En dat moest natuurlijk meteen uitgeprobeerd worden! Fort Everdingen ligt in de buurt, het Goilberdingerpad stond al een tijdje op mijn verlanglijst, en ik wilde nog eens bij Caatje aan de Lek eten. De keuze was dus snel gemaakt.

Het was midden in de week, dus heerlijk rustig op camping Fort Everdingen. Deze natuurcamping, gelegen op het fortterrein, is vooral populair bij tentkampeerders, maar heeft ook een aparte plek voor campers. Daarnaast vind je er een brouwerij met proeflokaal en winkel.
Tip: de camping is o.a. te boeken via ANWB, Campercontact en Park4night

Het Goilberdingerpad is in beide richtingen goed gemarkeerd en loopt ook langs Fort Everdingen. Dus besloot ik de route in omgekeerde richting te wandelen, vertrekkend vanaf mijn camperplaats.

Meteen buiten de poort van het fort buigt het pad schuin af naar beneden langs de fortgracht richting rivier de Lek. Op beide oevers tref je talrijke afgeknaagde bomen aan wat erop wijst dat de bever hier ook huist.

Tussen april/mei en september vaart hier ook een fiets- en voetveer. Check het vaarschema hier.

De wandeling voert je verder langs de uiterwaarden van de Lek, weilanden, historische dijken en boerenland. Op het viaduct van de A2 vind je een informatietafel met uitleg over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aan de andere kant van de snelweg, wandel je aan de Diefdijk langs een aantal bunkers, waaronder de doorgezaagde bunker, gebouwd in 1940 als groepsschuilplaats. In 2010 is deze bunker in twee gedeeld en werd er een trap gemaakt die vanaf de dijk naar een pad door de bunker tot over het water leidt.

Ook het Werk aan het Spoel maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het was een voorpost van Fort Everdingen en had als taak de sluis en spoordijk te verdedigen. Nu is het een ontmoetingsplek met een restaurant en locatie voor diverse activiteiten. Denk hierbij aan rondleidingen en excursies maar ook theater- en dansvoorstellingen en zelfs een festival, SPOEL.

Op de oostwal van Fort Everdingen kom je langs een ander stukje geschiedenis: een gedenkzuil aan de kapel van Goilberdingen, die hier in de 14de eeuw stond. Dit monument is recent gereconstrueerd en gemaakt als ‘vleermuishotel’.

Ook de Beersluis, die vroeger werd gebruikt om het gebied achter de Goilberdingerdijk onder water te zetten, vind je hier.

In de regio vind je hier en daar ‘grienden’, lage wilgenbossen die gebruikt werden voor de productie van hout. Maar ook klimaat en duurzaamheid komen aan bod tijdens de wandeling. Zo wandel je voorbij Zonneproject Den Heuvel, het eerste zonneproject in Nederland met verticale zonnepanelen op landbouwgrond, geopend in 2022. Samen met de meer dan 1000 zonnepanelen op schuurdaken wordt er duurzame stroom voor zo’n 310 huishoudens opgewekt. Bij andere bedrijven wordt groene elektriciteit opgewekt door mono-mestvergisting, deels voor het eigen bedrijf maar ook deels geleverd aan het net.

Helaas voor mij was ik net voor 17:00u bij Caatje aan de Lek, het restaurant van Werk aan het Spoel. Doordeweeks is dit namelijk hun sluitingsuur, waardoor ik er dus niets meer te eten kon bestellen. Na een drankje zette ik het laatste stukje van de wandeling in. Opnieuw aan de Lek, werd ik nog verrast: vanop een afstandje zag ik een jongeman met 2 witte ganzen en een hond wandelen naar het water. Na een korte verfrissing, kwamen de ganzen weer uit het water en liepen ze weer achter de jongeman aan terug naar huis vermoed ik. Zo mooi om te zien!

Ik heb genoten van een heerlijke wandeldag, vol natuurschoon en een stukje geschiedenis!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *