Street art in Roeselare

Begin december stond een street art wandeling in Roeselare (BE) op de planning. Ik had deze gevonden op de toeristische website van de stad Roeselare en zou kunstwerken omvatten die je volgens street Art Cities-hunter en Roeselarenaar Nik Brouckaert niet mag missen.

Ik wou niet teveel focussen op de in de brochure voorgestelde kunstwerken maar me gewoon laten verrassen. Om toch een richtlijn te hebben, nam ik wel een uitgeprinte routebeschrijving mee. Vanaf mijn overnachtingsadres tot het dichtstbijzijnde punt van de wandeling was het ongeveer een km wandelen. De uitgestippelde wandeling was 7 km dus ik schatte dat ik niet langer dan 2 uurtjes nodig zou hebben om de hele route te lopen. Dat bleek achteraf iets verkeerd ingeschat, want er was veel meer te zien en te ontdekken.

In het Sint-Sebastiaanspark, stond ik afvragend naar een ijzeren constructie met pinnen te kijken, toen een voorbijganger vroeg of hij me kon helpen. Deze man wist me ook te vertellen dat deze constructie een staande wip was en gaf me nog meer uitleg over de traditie van het boogschieten in Roeselare en omstreken.

Het was een koude maar mooie zondagochtend, wat langs de oever van de Mandel met de opkomende zon mooie plaatjes opleverde. En ik was niet de enige wandelaar die dit vond. Er waren meerdere mensen op de been.

Roeselare is van oudsher een handelsstad en staat bekend als de Rodenbachstad. Uiteraard hebben een aantal muurschilderingen Rodenbach als thema, maar de wandeling voert je ook langs de brouwerij Rodenbach.

Wat ik niet wist, is dat de familie Rodenbach ook een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de Belgische revolutie en enkele bekende schrijvers heeft voorgebracht. Zo is er ‘Dichter bij Rodenbach‘, de digitale belevingsroute rond Albrecht Rodenbach (1856-1880), een Roeselaarse studentenleider, dichter en schrijver. Hij maakte van Roeselare dé Rodenbachstad van Vlaanderen.

Op deze wandeling passeer ik ook langs KOERS, het museum van de wielersport. Ook hier tref ik een muurschildering aan, waar sinds augustus 2023 ook Lotte Kopecky vereeuwigd is.

Alle kunstwerken op de route zijn zeker het bekijken waard. Zelf vond ik er 2 uitspringen:

  • de muur in de Vaartstraat, geschilderd door Jonkmuur op vraag van een bewoner van de wijk Krottegem die budget had gekregen om de wijk op te fleuren. Hoe leuk om dit via graffiti te doen!
  • de creatie van Bué de Warrior in de Spinnersstraat, wiens echte naam Dave De Rop is en tevens kleinzoon van een van de eerste medewerkers van Willy Vandersteen, welbekend als bedenker en oorspronkelijke tekenaar van de Suske en Wiske strips

In de street art app ontdek je nog meer pareltjes in Roeselare alsook in andere steden over de hele wereld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *